Wspaniałe właściwości kakao

właściwości kakao

Doskonały składnik czekolady, rewelacyjny dodatek do deserów i ciekawy element lodów. Kulinarne właściwości kakao są znane niemalże wszystkim, a co z tymi zdrowotnymi? Majowie i Aztekowie wprost nie mogli się oprzeć temu darowi kakaowca. Zyskał miano „napoju bogów” ze względu na swój bogaty skład. Posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, poprawia humor, a także wpływa na życie seksualne. W czym konkretnie pomaga i jak je prawidłowo przygotować? Zaraz się przekonasz! 

Czym w zasadzie jest kakao? 

Uwielbiany przez wszystkich napój czekoladowy powstaje z proszku nasion owoców kakaowca. W naturze występuje w lasach równikowych na terenie Ameryki Południowej i Środkowej. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom kakao znalazło zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej. Ziarna kakaowca cechują się posiadaniem wielu witamin, tłuszczów i mikroelementów. 

 

Dobrze przygotowane powinno mieć postać ciemnobrązowego proszku, pochodzącego z ziaren. Przed stanem właściwym owoce kakaowca przechodzą przez następujące procesy: 

  • czyszczenie; 
  • sortowanie; 
  • fermentowanie; 
  • prażenie; 
  • łuszczenie; 
  • rozdrobnienie; 
  • odtłuszczenie; 
  • mielenie – na proszek. 

 

Nie tylko kuchnia, ale także kosmetyka bardzo doceniła ten napój bogów. Maseczka z kakao posiada właściwości odmładzające i ujędrniające. Skutecznie wpływa na poprawę skóry twarzy, zniwelowanie przebarwień i usunięcie niewielkich zmarszczek. 

Inne właściwości kakao 

Naturalne kakao to prawdziwa bomba witaminowa, przepełniona prozdrowotnymi substancjami. Dzięki niej mamy lepszy humor, poprawiamy koncentrację i pamięć. W ziarnach znajdziemy takie składniki jak: 

  • żelazo; 
  • wapń; 
  • magnez; 
  • fosfor; 
  • Witaminy z grupy A, E, B.  

 

Dzięki swojej prostocie stanowi doskonałą przekąskę podczas trwania większości diet odchudzających. Produkty nieposiadające w swoim składzie cukru mogą nawet przyczynić się do utraty masy ciała! Spożywanie kakaa przy nadwadze może przynieść zdumiewające rezultaty. Łyżeczka proszku zawiera jedynie 41 kalorii, już taka ilość dostarcza uczucia sytości, które skuteczne hamuje apetyt na każdy rodzaj niezdrowych przekąsek. 

Obecność epikatechiny w kakao pomaga spalać tłuszcz i budować w naturalny sposób masę mięśniową. Dzięki codziennemu spożywaniu tego prostego produkty spożywczego szybko zauważysz u siebie zmiany zarówno psychiczne, jak i fizyczne. 

Mało kto wie o tym, ze kakao wspiera także organizm w walce z wolnymi rodnikami. Przez ich obecność układ krążenia jest narażony na wiele chorób, a nawet nowotworów. Antyoksydanty ukryte w tym prostym napoju skutecznie zmniejszają ryzyko zachorowania. 

Jedz kakao każdego dnia! 

Już jedna łyżeczka tego sproszkowanego cudu może przyczynić się do wielkich zmian w Twoim życiu! Przygotowuj naturalne kakao rano, zamiast kawy, dodawaj je do deserów owocowych i twórz niezwykłe, zdrowe torty.

 To tylko jeden produkt spożywczy, który może odmienić cały Twój wizerunek, wyobraź sobie zmiany, jakie zajdą u Ciebie dzięki powiedzeniu krótkiego „tak, kakao”. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *