Właściwości aromatycznej herbaty rooibos

rooibos aromatyczna herbata

Herbata rooibos pochodząca z czerwonokrzewu afrykańskiego jest ceniona nie tylko ze względu na wyjątkowy smak i aromat. Nie zawiera kofeiny, więc może ją pić każdy, bez względu na wiek. Jest odpowiednia dla małych dzieci, kobiet w ciąży, podczas karmienia piersią i może być pita przed snem. Oprócz tego wykazuje właściwości prozdrowotne dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i minerałów.

Czerwonokrzew afrykański (A. linearis) jest rośliną uprawianą w RPA w górach Cederberg. Znany jest w Europie od około 100 lat.  Mimo że jest nazywany herbatą, nie jest on spokrewniony z krzewem herbacianym. Napar ma specyficzny, łagodny, słodkawy smak. Ze względu na niewielką zawartość garbników nie ma typowego dla herbat zielonych lub czarnych posmaku goryczy. Możemy ją pić bez ograniczeń, ponieważ nie zawiera kofeiny.

Rooibos – właściwości zdrowotne

Rooibos dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy  chroni przed działaniem wolnych rodników,  przez co spowalnia procesy starzenia, wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwzapalne i działa korzystnie na układ krwionośny. Wspomaga układ immunologiczny, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stres, wspomaga regenerację wątroby. Napar zawiera również składniki mineralne takie jak: potas, sód, magnez, wapń, oraz żelazo, fluor, miedź, mangan i cynk. Przetworzone liście zawierają kwas cynamonowy i benzoesowy, które mają działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Dla kogo?

Herbatę rooibos zalecamy dla osób chorych na cukrzycę typu II, oraz w profilaktyce tego schorzenia, ponieważ zawiera aspalathin – przeciwutleniacz, który pomaga wyrównywać poziom cukru we krwi, oraz wspomaga pracę trzustki przy produkcji insuliny.

Polecamy napar również dla osób zmagających się z kamicą nerkową jako zamiennik czarnej herbaty, ponieważ w przeciwieństwie do niej nie zawiera kwasu szczawiowego, który przyczynia się do powstawania kamieni wapniowych w nerkach.

Dzięki zawartości tanin oraz witaminy C rooibos wspomaga wchłanianie żelaza. Zalecamy picie tej herbaty osobom na diecie wegańskiej, ponieważ żelazo niehemowe pochodzące z produktów roślinnych ma niższą biodostępność niż żelazo hemowe pochodzące z produktów odzwierzęcych. Herbata rooibos zwiększa biodostępność tego składnika i możemy ją stosować w profilaktyce niedoborów żelaza. Zalecamy spożywanie jej do posiłków bogatych w ten składnik.

Herbata z czerwonokrzewu a odchudzanie

Herbata rooibos wspomaga regulację trawienia i naturalnie przyspiesza metabolizm, dzięki czemu możemy ją polecić w procesie odchudzania. Korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową, redukuje poziom cholesterolu, łagodzi stres, który często jest przyczyną nadmiernego apetytu. Rooibos pomaga też zmniejszyć apetyt. Dzięki temu, że ma słodkawy smak, nie ma potrzebny jej dosładzania. Musimy jednak przede wszystkim pamiętać o tym, żeby nie traktować herbaty jako cudownego środka na odchudzanie, tylko jako dodatek do odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Jak parzyć rooibos?

Jedna czubata łyżeczka, lub torebka na filiżankę wody (ok. 200 ml). Rooibos powinno się zaparzać w temperaturze ok. 95oC przez  4-5 min. Im dłuższy czas parzenia, tym intensywniejszy smak. Herbatę w liściach zaleca się parzyć z użyciem papierowego filtra. Napar można również pić na zimno po ostudzeniu z kostkami lodu.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *