Kawa zielona – właściwości i sposób picia

Poszukując produktów, które mają mieć działanie prozdrowotne możemy natknąć się na kawę zieloną, która ostatnio staje się coraz popularniejsza. Nie ma w tym nic dziwnego. To napój, który może wspomóc odchudzanie a poza tym posiada wiele cennych składników mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Czym jest kawa zielona? W jaki sposób ją przygotować? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania.

Czym jest kawa zielona ?

Kawa zielona to nic innego jak dobrze znane nam ziarna kawy, które nie zostały poddane całemu procesowi obróbki z wyjątkiem wypalania w temperaturze 200–300°C. Z tego właśnie względu pozostają jasne, mając lekko zielonkawy kolor. Brak procesu palenia sprawia, że w kawie tej znajdziemy nie tylko kofeinę, ale również cenne związki z grupy polifenoli.

Właściwości kawy zielonej to między innymi:

  • opóźnienie procesów starzenia,
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • wspomaganie spalania tkanki tłuszczowej,
  • działanie przeciwzapalne i antyseptyczne.

Gdzie kupić dobrą zieloną kawę ?

Kawa zielona, choć coraz popularniejsza wciąż jeszcze nie jest dostępna w każdym sklepie i supermarkecie. Odpowiedzmy więc na pytanie gdzie kupić ten rodzaj kawy. Przede wszystkim warto postawić na sklepy z ekologiczną, zdrową żywnością oraz te stworzone z myślą o baristach i kawoszach. Zazwyczaj jest ona dostępna w szerokim wyborze produktów.

Jeśli w naszym mieście nie ma tego typu miejsc – nie musimy się martwić. Obecnie dobrą, zieloną kawę bez problemu kupimy również przez internet. Poszukując jej warto sprawdzić jakimi opiniami cieszy się kawa zielona oraz sam sprzedawca.

Jak parzyć i pić kawę zieloną ?

Przejdźmy do najważniejszej kwestii, a więc tego w jaki sposób parzyć i jak pić kawę zieloną. Proces jej przygotowania nie jest trudny ani czasochłonny, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba.

Jak parzyć ?

Wszystko zależy oczywiście od tego, jaką kawę zieloną wybierzemy. Jest bowiem dostępna zarówno w postaci ziarnistej, mielonej, jak i rozpuszczalnej.
Rozpuszczalną oraz mieloną kawę zieloną po prostu zalewamy gorącą wodą podobnie jak w przypadku zwykłej kawy. Powinniśmy jednak unikać zalewania jej wrzątkiem, woda powinna mieć temperaturę ok 80-90 stopni Celsjusza. Używamy ok 2 łyżeczek na szklankę o pojemności 250 ml.
Kawę ziarnistą musimy najpierw zmielić – za pomocą młynka ręcznego lub elektrycznego.

Jak pić ?

By w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości kawy zielonej powinniśmy pamiętać o tym, by nie przekraczać zalecanej ilości, czyli 2 filiżanek dziennie. Kawę zieloną możemy pić na wiele różnych sposobów dopasowanych do naszych upodobań. Ciekawym sposobem na wzbogacenie jej smaku jest dodatnie ulubionych przypraw takich jak cynamon, kardamon czy wanilia. Jeśli ma wspomóc nasze odchudzanie pod żadnym pozorem nie powinniśmy jej słodzić.

Podsumowując, kawa zielona to ciekawa propozycja, którą warto włączyć do swojego menu, szczególnie w przypadku gdy planujemy odchudzanie. Dla wielu osób stała się codziennie pitym napojem, który przypadł im do gustu. Potwierdzają to liczne, pozytywne opinie o zielonej kawie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *