Jak zrobić najlepszą na świecie mrożoną herbatę?

Herbata mrożona z cytryną i owocami

Mrożona herbata to zdrowa alternatywa dla sztucznych, kupowanych w sklepach produktów. W prosty sposób możemy wyczarować napój, który będzie idealny na ochłodę. Jej zaletą z pewnością jest fakt, że możemy ją wykonać w kilka minut. Sprawdzi się ona również podczas wszelkiego rodzaju przyjęć. Jak zrobić mrożoną herbatę?

Jaki rodzaj herbaty wybrać?

Bazą do stworzenia naszego napoju będzie oczywiście herbata. Jaki jej rodzaj wybrać? Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli np. mamy ochotę na mrożoną zieloną herbatę, możemy bez problemu taką przygotować, ponieważ do podawania na zimno nadaje się każdy jej rodzaj. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na jedną rzecz – jakość produktu.

Mrożona herbata powinna być zaparzona z wartościowych liści. Dobrze jest wybrać produkty pochodzące z ekologicznych, zrównoważonych upraw. Tak naprawdę nie ma znaczenia, czy wybierzemy herbatę w torebkach, czy też liściastą – istotna jest zawartość. To ona właśnie determinuje smak całego napoju.

Postaw na ulubione dodatki

Kolejnym składnikiem, który pozwala nam dostosować mrożoną herbatę do własnych preferencji, są dodatki. Tu możemy poszaleć, wybierając ulubione owoce. Najbardziej tradycyjna będzie wersja z cytrusami, np. pomarańczą, limonką czy cytryną. 

Ciekawą kompozycję smakową zbudują również kawałki truskawek, maliny czy jagody. Jeśli chcemy, możemy się również pokusić o bardziej egzotyczne owoce jak granat czy arbuz. 

Warto również pomyśleć o dodatkowych ziołach – odświeżający efekt przyniesie z pewnością mięta. Tak naprawdę w tym zakresie wszystko zależy wyłącznie od naszej kreatywności i wyobraźni. Jak więc widać, przepisów na to, jak zrobić mrożoną herbatę może być bardzo wiele.

Domową mrożoną herbatę warto posłodzić

Nawet dodając do napoju cukier, będzie to zdrowsza alternatywa dla kupowanych w sklepach napojów. Tu jednak również możemy pokusić się o korzystniejszy dla zdrowia wariant. Do posłodzenia herbaty możemy użyć miodu, soku z malin albo syropu np. z agawy. Te składniki nie tylko zmienią stopień słodkości napoju, lecz także dodadzą mu unikatowego charakteru.

Jak zrobić mrożoną herbatę?

Skoro znamy już najważniejsze składniki, czas zabrać się za przyrządzenie napoju! Jak zrobić mrożoną herbatę? 

  1. W dużym dzbanku parzymy mocny napar. 
  2. Dodajemy słodzik, mieszamy i odstawiamy do lodówki do wystygnięcia. 
  3. Do chłodnej herbaty dodajemy dodatki i mieszamy. 

 

Ten proces jednak wymaga stosunkowo długiego czasu na schłodzenie. Jak zatem szybko przygotować mrożoną herbatę? Parzymy naprawdę mocną herbatę w małej ilości wody (np. w jednej szklance), słodzimy porcją na cały dzbanek, a następnie napar rozcieńczamy zimną wodą mineralną. Dzięki temu w błyskawiczny sposób będziemy mieli gotowy do podania napój.

Zimne napoje z pewnością przydają się latem, mogą być również urozmaiceniem imprez. Oczywiście możemy kupić gotowe produkty, dla zdrowia i portfela warto jednak wybrać samodzielnie tworzone propozycje. Taka mrożona herbata będzie z pewnością smakować zarówno nam, jak i naszym gościom.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *