Jak zrobić kawę mrożoną ?

kawa mrożona z lodami

Kawa mrożona to jeden z ulubionych napojów wielu z nas. Chętnie sięgamy po nią nie tylko podczas upalnych dni. Napój ten zamówimy w wielu kawiarniach, przygotowywany jest również przez czołowych kucharzy takich jak Ania Starmach czy blogerkę Kwestia Smaku. Jak jednak przyrządzić ją samodzielnie? Czy jest to trudne? Spróbujmy odpowiedzieć na te pytania.

Przepis na kawę mrożoną niejedno ma imię

Zanim podpowiemy kilka sprawdzonych i smakowitych przepisów na kawę mrożoną musimy przypomnieć, że jest to napój, który występuje w wielu różnych wariantach, dzięki którym każdy z nas może wybrać swoje ulubione propozycje. Popularne jest nie tylko frappe, czyli klasyczna kawa mrożona, ale również napoje będące połączeniem kawy, lodów, bitej śmietany a nawet tak nietypowych na pierwszy rzut oka dodatków jak mrożone owoce czy soki owocowe.

Kawa mrożona z lodami

To zdecydowanie jeden z najpopularniejszych rodzajów kawy mrożonej, który z powodzeniem może zastąpić nam deser w trakcie letnich, upalnych dni. Aby przygotować kawę mrożoną z lodami potrzebujemy:

  • esencję kawy rozpuszczalnej lub espresso,
  • 300 ml zimnego mleka,
  • kostki lodu,
  • 2 gałki ulubionych lodów (najlepiej pasują śmietankowe lub waniliowe),
  • mrożone maliny,
  • cukier lub inny słodzik.

Schłodzoną kawę łączymy z lodem oraz zimnym mlekiem. Na dnie szklanki umieszczamy gałki wybranych lodów a następnie zalewamy stworzonym wcześniej kawowym, zimnym napojem. Na sam koniec posypujemy napój malinami. Prawda, że nie jest to skomplikowane?

Kawa mrożona bez lodów

Kawa na zimno może być również przygotowana w wersji bez lodów. Jest to szczególnie popularne wśród osób, które nie przepadają za słodkim smakiem, lub też chcą dbać o formę. W przypadku tego napoju łączymy jedynie lód, mleko oraz wywar kawy. Ciekawym sposobem na ożywienie smaku takiego napoju jest posypanie go wiórkami gorzkiej czekolady lub kakao.]

Kawa mrożona z bitą śmietaną

Na uwagę zasługuje również kawa mrożona z bitą śmietaną, która nie tylko smakuje wybornie, ale również prezentuje się doskonale. Jak ją przyrządzić?
W tym przypadku ponownie przygotowujemy napój kawowy jak w przypadku wcześniejszych przepisów a następnie dekorujemy górę szklanki łyżką bitej śmietany oraz startą na drobnej tarce skórką pomarańczy, która dodatkowo orzeźwia.
Kawa z tonikiem
Kolejną ciekawą propozycją, którą warto wypróbować w domowej kuchni jest kawa z tonikiem. Mówiąc najprościej jest to połączenie porcji kawy z tonikiem oraz lodem, które nie tylko doskonale orzeźwia, ale również pobudza do działania.
Jak przygotować taką kawę na zimno? To bardzo proste. Potrzebne będą nam jedynie:
● podwójne espresso,
● kostki lodu,
● ok 100 ml toniku dowolnej marki,
● 100 ml soku z pomarańczy,
● owoc pomarańczy do dekoracji.

Szklankę wypełniamy lodem, wlewamy do niej sok, następnie tonik a na końcu esencję kawy.

Podsumowując, domowa kawa mrożona może zostać przyrządzona na wiele różnych sposobów i oczarować różnorodnością smaków. Co więcej, do jej przygotowania nie potrzebujemy wcale specjalnego sprzętu. Warto więc spróbować kilku z naszych przepisów by stworzyć chłodny, aromatyczny i smakowity napój, który z pewnością spotka się z uznaniem naszych bliskich.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *