Jak zrobić idealne latte ?

Idealne caffe latte

Kawa latte to idealny napój dla wszystkich osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem espresso i lubią delektować się pyszną pianką. Choć z pozoru jest to jedynie kawa z mlekiem wiele osób nie wie jak zrobić latte, by było pyszne i puszyste. Na szczęście, z nami to nie problem. Przedstawiamy proste sposoby, dzięki którym twoja kawa latte będzie idealna w smaku.

Czym jest kawa latte ?

Zacznijmy od początku a więc wyjaśnienia czym właściwie jest caffe latte. Mówiąc najprościej, jest to nic innego jak kawa z mlekiem. Warto jednak przypomnieć, że w przypadku tego napoju nie chodzi poprostu o dodaniu mleka w niewielkiej ilości. Jest ono dominującym składnikiem. Poza tym powinno zostać odpowiednio spienione, dzięki czemu zamiast napoju o rzadkiej konsystencji otrzymujemy również puszystą piankę, która nie tylko doskonale smakuje, ale również prezentuje się bardzo efektownie.

Spienianie mleka – niezwykle ważny etap

Jeśli zależy nam na tym, by przygotować idealne latte powinniśmy mieć świadomość, że kluczowe znaczenie ma odpowiednie spienianie mleka. To właśnie od niego zależy bowiem konsystencja i smak napoju.

Jakie mleko do spienienia ?

To najważniejsza kwestia, o której warto pamiętać. Nie każde mleko dostępne w sklepie da się bowiem spienić w odpowiedni sposób. Jeśli chcemy by pianka była puszysta a dolna warstwa napoju posiadała delikatną, śmietankową konsystencję konieczne będzie użycie mleka o jak najwyższej zawartości białka. Najczęściej wiąże się to również z jego tłustością, niemniej jednak w sklepach dla baristów pojawiają się już specjalne mleka, w których białka jest naprawdę sporo a przy tym nie są bardzo kaloryczne.

Jak dobrze spienić mleko ?

Jeśli samodzielnie zajmujemy się spienianiem mleka (a nie za pomocą ekspresu ze spieniaczem) powinniśmy pamiętać, że niezwykle ważna jest jego temperatura. Jeśli zależy nam na tym, by mleko dobrze się spieniło pamiętajmy, że powinno być gorące, a jednocześnie nie może się gotować. Temperatura mleka powinna wynosić ok 60 stopni – wówczas efekty naszych działań będą najlepsze.

Jakiej kawy użyć do zrobienia latte ?

Mówiąc o przygotowywaniu idealnej kawy latte nie sposób nie wspomnieć również o tym, że ogromne znaczenie ma również rodzaj kawy, która wybieramy. Ponieważ jest to napój o delikatnym smaku najlepiej sprawdzają się gatunki kaw, które również wyróżniają się delikatnym smakiem i aromatem a także niską kwaskowatością. Najlepiej wybierać więc kawy takie jak arabica.
Jeśli jednak zależy nam na tym, by nawet kawie z mlekiem dodać nieco charakteru stawiajmy na kawy w formie świeżo palonych i mielonych ziaren, których smak jest nieco bardziej intensywny.

Co dalej ?

Gdy posiadamy już spienione mleko w wysokiej szklance należy przystąpić do dolania esencji wybranej przez nas kawy. Pamiętajmy, żeby robić to delikatnie, po ściance szklanki. Dzięki temu stworzą się trzy warstwy napoju – mleko, kawa oraz puszysta pianka. Na wierzch możemy zastosować różne dodatki takie jak wiórki czekolady, kakao, wiórki kokosowe czy drobne orzeszki – wszystko zależy jedynie od naszych upodobań.

Jak widzisz przygotowanie caffe latte nie musi być wcale trudne i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący, domorosły barista poradzi sobie z tym wyzwaniem. Warto więc je podjąć by zaskoczyć bliskich i znajomych idealną, puszystą kawą z mlekiem.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *