Jak powstaje kawa rozpuszczalna ?

kawa rozpuszczalna naturalna

Miłośnicy kawy na sklepowych półkach mogą znaleźć obecnie wiele różnorodnych produktów, które mają ułatwić przygotowanie oraz umilić spożywanie ulubionego napoji. Wśród nich jednym z najpopularniejszych jest niewątpliwie kawa rozpuszczalna. Jej przygotowanie jest niezwykle proste a sama kawa smakuje równie wybornie co parzona. Czym jednak jest i jak powstaje kawa rozpuszczalna? Sprawdźmy.

Czym jest kawa rozpuszczalna ?

Zacznijmy od tego, co najważniejsze a więc wyjaśnienia czym jest kawa rozpuszczalna oraz jak powstaje. Mówiąc najprościej, produkt, który znamy jako kawa rozpuszczalna jest niczym innym jak zaparzonym i wysuszonym ekstraktem kawy. Dzięki temu całkowicie rozpuszcza się w wodzie jednocześnie zapewniając nam doskonale znany smak i aromat.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna? Jest to proces składający się z kilku elementów. Na początku ziarna kawy są wypalane a następnie drobno mielone. Następnie kilkukrotnie zaparza się w niewielkiej ilości wody działając na nie wysokim ciśnieniem.
W efekcie tych działań powstaje ekstrakt, który zagęszcza się i klaruje.

Innym rodzajem kaw jest kawa kawa rozpuszczalna liofiliozowana. W tym przypadku mamy do czynienia z działaniem niskiej temperatury. Powstały lód usuwany jest w procesie sublimacji. Kawa rozpuszczalna liofilizowana wyróżnia się głębszym smakiem i aromatem, nic więc dziwnego, że znajduje coraz więcej zwolenników.

Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna ?

Nie da się ukryć, że dla wielu z nas najważniejszym aspektem jest poczucie pobudzenia po wypiciu kawy. Zależy ono od zawartości kofeiny. Odpowiedzmy więc na pytanie ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna. Mówiąc najprościej – jest to napój znacznie mniej pobudzający. W przypadku kawy naturalnej filiżanka zawiera ok 120 mg kofeiny. Ta sama objętość napoju przygotowanego z kawy rozpuszczalnej to ok. 65 mg.

Zobacz także: Czy kawa bezkofeinowa podnosi ciśnienie ?

 

Kalorie w kawach rozpuszczalnych

Miłośnicy kawy, podobnie jak inne osoby bardzo często dbają o formę. Nic więc dziwnego, że ważnym aspektem dla nich jest kaloryczność spożywanych przez nich napojów. Jak wygląda to w przypadku kaw rozpuszczalnych?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Jeśli decydujemy się na picie kawy czarnej bez żadnych dodatków – zarówno kawa tradycyjna, jak i parzona zawierają tą samą ilość kalorii wynoszącą ok 2 kcal na filiżankę.
Kaloryczność rośnie jednak w przypadku produktów 2 lub 3 w jednym. Dodatek mleka oraz cukru przyczynia się do zwiększenia kaloryczności filiżanki do nawet 80 kcal.

Kawa bezkofeinowa rozpuszczalna – co warto wiedzieć?

Ciekawą propozycją, szczególnie dla osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą przyjmować kofeiny jest bezkofeinowa kawa rozpuszczalna. W tego typu produktach jest ona usuwana w sposób chemiczny, Stosuje się rozpuszczalniki takie jak dichlorometan i octan etylu. W przeciwieństwie do używanego wcześniej benzenu nie mają one negatywnego wpływu na zdrowie, niemniej jednak kawa bezkofeinowa to wciąż najlepszy wybór jedynie dla osób, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą jej przyjmować. Naturalna kofeina w umiarkowanych ilościach może mieć bowiem pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Podsumowując, kawa rozpuszczalna to produkt warty uwagi, choć mający również swoje nieco słabsze strony. Podejmując decyzję: kawa rozpuszczalna czy sypana pamiętajmy, że w przypadku kawy rozpuszczalnej raczej nie odczujemy mocnego pobudzenia a wybierając produkty słodzone z zawartością mleka i innych dodatków narażamy się na spożycie dodatkowych kalorii. Niemniej jednak, nie oznacza to, że powinniśmy unikać tego napoju. Podobnie jak w przypadku kawy sypanej – ważny jest jedynie umiar.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *