Jak parzyć kawę ?

kawa parzona

Kawa parzona to jeden z tych napojów, bez których nie wyobrażamy sobie życia już od wieków. Aromatyczna, pobudzająca i pyszna stanowi doskonały początek dnia oraz towarzyszy nam gdy chcemy zjeść coś słodkiego.
Wciąż jednak wiele osób nie wie jak powinno się parzyć kawę, by zachować jej głębię smaku oraz aromatu. Tym bardziej, że kawę parzoną możemy przygotować na kilka sposobów. Poniżej przedstawiamy najważniejsze z nich.

Kawa ziarnista czy czy sypana ?

Mówiąc o tym w jaki sposób przygotowana powinna być dobra kawa parzona nie sposób nie rozwikłać podstawowego dylematu, jaki stoi przed kawoszami. Wiele osób zastanawia się bowiem, czy lepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista czy też sypana.
Zarówno jedna, jak i druga ma swoje wady oraz zalety. Kawa ziarnista jest bardziej aromatyczna i pobudzająca, niestety jej przygotowanie wymaga czasu. Musimy również posiadać młynek do kawy. Poza tym łatwiej ocenić jej jakość. Niestety, za ziarnistą kawę zapłacimy więcej.
Kawa sypana jest tańsza poza tym przyrządzając ją oszczędzamy nie tylko pieniądze, ale również czas. Jeśli zadbamy o jej przechowywanie w szczelnym opakowaniu może być również pyszna co ziarnista. Słowem – wybór zależy tylko od nas.

Młynek ręczny czy automatyczny ?

Jeśli decydujemy się na kawę ziarnistą musimy również zająć się zmieleniem ziaren. Obecnie na rynku znajdziemy zarówno ręczne, jak i automatyczne młynki do kawy. Który wybrać? Ponownie wiele zależy od naszych preferencji i upodobań.
Ręczny młynek do kawy sprawdzi się gdy zależy nam na oszczędności miejsca. Możemy go również używać wszędzie tam, gdzie nie mamy dostępu do energii elektrycznej. Wadą młynków ręcznych jest fakt, że nie mielą one kawy tak równo i drobno jak elektryczne młynki do kawy. Co więcej, elektryczne młynki nie wymagają od nas używania siły mięśni i szybciej radzą sobie ze zmieleniem ziaren.

W czym parzyć kawęm?

Kolejnym pytaniem, na które powinniśmy odpowiedzieć jest to, dotyczące kwestii w czym parzyć kawę. Obecnie mamy do wyboru wiele różnych urządzeń, wśród których wymienić możemy między innymi ekspres do kawy.
To nowoczesne urządzenie nie tylko zaparzy nam kawę pod odpowiednim ciśnieniem, ale również pozwoli na uzyskanie optymalnej temperatury a nawet na spienienie mleka.

Alternatywą, którą warto wziąć pod uwagę, szczególnie jeśli nie stać nas na zakup ekspresu jest zaparzacz do kawy. Szczególnie wartym uwagi jest tłokowy zaparzacz do kawy, który pozwala na zaparzenie dobrej kawy sypanej.

Ile parzyć kawę ?

Bardzo ważną kwestią dotyczącą przygotowania esencjonalnego, aromatycznego napoju jest również czas parzenia kawy. W przypadku wspomnianego wyżej zaparzacza powinien on wynosić od 3 do 5 minut – w zależności od tego jak intensywną kawę chcemy uzyskać.
W przypadku ekspresów ciśnieniowych cały proces przygotowywania kawy parzonej odbywa się automatycznie – nie musimy więc obawiać się, że czas parzenia będzie nieprawidłowy.

Warto również wspomnieć o tym jak prawidłowo parzyć kawę w kawiarce, czyli dzbaneczku, który stawiamy na palniku. W przypadku tego urządzenia najlepsze efekty uzyskuje się po rozlaniu napoju do filiżanek w chwili gdy słyszymy pierwsze odgłosy bulgotania.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *