Dlaczego czekolada jest zdrowa ?

czekolada gorzka tabliczka

Czekolada jest nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Stanowi ona cenne źródło, magnezu, poprawia nastrój i dodaje energii. Oczywiście powinniśmy ją spożywać w rozsądnych ilościach, ponieważ jest bardzo kaloryczna. Biała, mleczna, gorzka, a nawet naturalnie różowa czekolada, czekolada z orzechami, nadziewana, z surowego kakao- do wyboru mamy wiele wersji naszego ulubionego deseru.

Oczywiście im wyższa zawartość kakao, tym czekolada jest zdrowsza. Na jej walory smakowe oraz prozdrowotne zależy od składu czekolady, w tym zawartości cukru w tabliczce. Ogromną popularnością cieszy się również czekolada pitna, jednak lepiej unikać kupowania gotowych mieszanek do przygotowania tego napoju, ponieważ zawierają one mnóstwo niezdrowych składników. Filiżankę pysznej zdrowej czekolady możemy przygotować sami w domu, rozpuszczając klasyczną tabliczkę w kąpieli wodnej. Dowiedz się, dlaczego czekolada jest zdrowa.

Która czekolada jest najzdrowsza ?

Do najzdrowszych rodzajów czekolady należy niewątpliwie czekolada gorzka. Idealnie, jeśli jest ona zrobiona z surowego kakao.
W skład tradycyjnej czekolady wchodzi zwykle miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, cukier oraz inne dodatki smakowe. Oczywiście im mniej dodatków, a wyższa zawartość miazgi kakaowej, tym czekolada jest zdrowsza. Najlepiej sięgać po taką, która zawiera minimum 70% miazgi kakaowej.

Korzystniejsza dla naszych zębów, jelit oraz układu krążenia będzie również zamiana czekolady zawierającej tradycyjny biały cukier, na taką z ksylitolem, stewią lub cukrem kokosowym.

Najważniejszym i najzdrowszym składnikiem czekolady jest kakao. Niestety wiele produktów zawiera go niewiele. Czekolady białe, nadziewane, czy mleczne bardzo często zawierają niewielki procent miazgi kakaowej, a w składzie znajdziemy mnóstwo niekorzystnych dla zdrowia składników takich jak mleko w proszku, syrop glukozowo- fruktozowy, tłuszcz palmowy, aromaty oraz barwniki. Dlatego wybierajmy czekoladę gorzką.

Dlaczego warto jeść czekoladę ?

Czekolada jest zdrowa, ponieważ zawarte w niej kakao jest bardzo bogate w cenne składniki odżywcze. Znajdziemy w nim między innymi:

  • witaminę A,
  • witaminę E,
  • witaminę K
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • żelazo,
  • cynk,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • przeciwutleniacze na przykład flawonole i procyjanidyny,
  • kofeina,
  • teobromina.

Właściwości lecznicze czekolady zostały wielokrotnie zbadane i potwierdzone naukowo. Dolegliwości, w których profilaktyce i leczeniu pomaga czekolada to:

Trądzik i inne choroby skórne

Czekolada na trądzik- czy to na pewno dobry pomysł ? Powszechnie uważa się, że jedzenie czekolady nasila objawy trądziku i powoduje zwiększenie wydzielania łoju. Nie jest to do końca prawda. Za pogorszenie stanu cery w wyniku jedzenia dużych ilości słodyczy odpowiedzialny jest cukier, a nie kakao. Pojawianiu się stanów zapalnych na skórze sprzyja również spożywanie nabiału, w tym także mleka w proszku zawartego w czekoladzie mlecznej.

Samo kakao wykazuje działanie silnie przeciwzapalne, odmładzające, ujędrnia, uelastycznia oraz dotlenia skórę i bardzo korzystnie wpływa na jej ogólną kondycję. Jeśli więc chcemy poprawić stan cery, to sięgajmy po czekoladę gorzką, najlepiej taką z surowego kakao i z ksylitolem lub stewią zamiast cukru.

Depresja

Kakao zawarte w czekoladzie zawiera składniki psychoaktywne realnie wpływające na nasz nastrój. Należą do nich:

  • kofeina,
  • teobromina,
  • anandamid,
  • fenyloalanina.

Spożywanie niewielkiej ilości czekolady- 10-20 gramów dziennie, wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie psychiczne, poprawia samopoczucie, dodaje energii i zapobiega depresji oraz spadkom nastroju. Niebagatelne znaczenie ma również to, że kakao jest bardzo bogate w magnez zbawienny dla naszego układu nerwowego i niezbędny naszemu organizmowi, zwłaszcza gdy przeżywamy stres.

Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością spożywanej czekolady, ponieważ zawarte w niej substancje aktywne, potrafią silnie uzależniać.

Choroby serca i układu krążenia

Flawonole i procyjanidyny zawarte kakao działają rozluźniająco na naczynia krwionośne, usprawniają krążenie krwi, pomagają obniżyć poziom złej frakcji cholesterolu we krwi i zapobiegają tworzeniu się skrzepów. Badania wykazały, że regularne spożywanie niewielkich ilości gorzkiej czekolady ma istotny wpływ na profilaktykę i leczenie takich chorób jak miażdżyca naczyń, zwał serca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca oraz udar mózgu.

Problemy z pamięcią

Czekolada o wysokiej zawartości kakao zapobiega demencji, dzięki zawartym w niej flawonolom, które wpływają na poprawę pracy mózgu. W testach klinicznych wykazano, że usprawniają one funkcjonowanie części mózgu zwanej zakrętem zębatym.

Kamica nerkowa

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Wysp Balearskich na Majorce wykazały, że spożywanie 20 gramów czekolady każdego dnia znacznie obniża ryzyko zachorowania na kamicę nerkową. Zawarta w kakao teobromina zapobiega bowiem tworzeniu się złogów nerkach oraz drogach moczowych.

Kaszel

Dowiedziono, iż teobromina z kakao jest aż trzykrotnie skuteczniejsza w leczeniu uporczywego kaszlu niż kodeina. Ponadto ma zdolność blokowania nerwów czuciowych i uspokajania odruchu kaszlowego.

Pomimo licznych właściwości prozdrowotnych czekolady pamiętajmy, że nie należy jej spożywać w nadmiernych ilościach. Optimum to od 10 do 20 gramów dziennie. Czekolada jest produktem wysokokalorycznym, dlatego umiar w jej jedzeniu powinny zachować szczególnie osoby borykające się z takimi chorobami jak nadwaga, czy otyłość.

Pamiętajmy, aby wybierać zdrowe wersje czekolady, czyli czekoladę gorzką o minimalnej zawartości kakao w granicach 70%, najlepiej bez konwencjonalnego cukru. Czekolady białe, nadziewane i mleczne niestety nie przysłużą się poprawie naszego zdrowia, a wręcz przeciwnie, mogą przyczynić się do cukrzycy, problemów skórnych, próchnicy zębów i przewlekłych stanów zapalnych.

Koniecznie pamiętajmy również o tym, że kakao jest silnym alergenem. Dlatego, zanim podamy czekoladę małemu alergikowi, lepiej najpierw udać się do lekarza i wykonać testy alergiczne.

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Jolka pisze:

    Najlepsza czekolada to Milka Buble, mleczna z bąbelkami. Jedną tabliczkę połykam w 10 min 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *