Co to jest kawa po wiedeńsku i jak ją zrobić ?

kawa po wiedeńsku

Miłośnicy kawy mogą cieszyć się wybornym smakiem tego napoju na wiele różnych sposobów. Jednym z przepisów, które z całą pewnością warto poznać jest kawa po wiedeńsku. To jeden z kultowych napojów, który sam w sobie przypomina syty deser a jednocześnie uwodzi smakiem. Czym jest kawa po wiedeńsku, w jaki sposób ją przygotować oraz podać odpowiednio? Dowiesz się tego z naszego artykułu.

Co to jest kawa po wiedeńsku i jaka jest jej historia ?

Kawa po wiedeńsku to napój, który jest połączeniem gorącej, aromatycznej kawy, bitej śmietany oraz czekolady. Co więcej, jest to kawa o bardzo długiej historii, która sięga aż XVII w. Jak wiemy, Polacy brali udział w sporze między Turcją i Austrią. Szczególnie aktywny udział miał tam Jerzy Franciszek Kulczycki, który dzięki znajomości języka tureckiego pomógł w zakończeniu sporu. W zamian otrzymał nie tylko kosztowności, ale również kilkaset worków kawy.

Postanowił więc otworzyć własną kawiarnię, jednak cierpki, gorzki napój nie przypadł do gustu naszym rodakom. Z tego właśnie powodu zaczął wzbogacać go o cukier, cynamon, czekoladę lub kakao oraz bitą śmietanę. Słodki smak zyskał zwolenników a kawa po wiedeńsku na dobre zagościła w menu naszych rodaków.

Kawa wiedeńska – przepis

Przepis na kawę po wiedeńsku nie jest skomplikowany, nie wymaga od nas również posiadania nietypowych składników. Aby stworzyć ten pyszny, słodki napój potrzebujemy jedynie:

  • 200 ml świeżo zaparzonej kawy,
  • 2 łyżeczki czekolady w proszku lub kilka kostek czekolady,
  • 50 ml mleka,
  • cukier do smaku,
  • bita śmietana lub spienione mleko;
  • posypka: kakao, cynamon lub starta czekolada.

Przygotowanie kawy jest niezwykle proste. Aby cieszyć się jej wspaniałym smakiem musimy jedynie zmieszać czekoladę w proszku z mlekiem lub też rozpuścić w nim kostki czekolady. Następnie mieszankę tą miksujemy oraz ubijamy. Mleko z czekoladą łączymy z porcją kawy po czym dekorujemy ją pozostłymi składnikami czyli bitą śmietaną oraz różnego rodzaju posypkami.

Jak pić kawę po wiedeńsku ?

Mówiąc o tym jak przygotować kawę po wiedeńsku warto wspomnieć również o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy sposób podania. Jak pić ten rodzaj kawy? W poradnikach dla baristów znajdziemy sugestie, że napój ten powinien być serwowany w szerokich filiżankach. Z powodzeniem możemy go jednak również podawać w szerokich szklankach o pojemności 250 ml.
Co ważne, warto pamiętać, że kawa po wiedeńsku jest dość słodkim, sycącym i kalorycznym napojem, dlatego powinniśmy uważnie dobierać to, co do niej serwujemy. W przypadku osób dbających o dietę najlepiej sprawdzą się suche, niezbyt słodkie ciasteczka. Jeśli jednak nie zamierzamy liczyć kalorii doskonałym towarzystwem dla kawy po wiedeńsku będzie sernik lub kruche ciasto.

Podsumowując, przepis na kawę po wiedeńsku nie jest skomplikowany, podobnie jak jej podawanie. Jednocześnie napój ten jest w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy kawy. Warto więc nauczyć się jak prawidłowo przygotowywać i podawać ten rodzaj kawy. Jest bowiem doskonałym poczęstunkiem dla wszystkich osób przepadających

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *